METODA BADAWCZA

Badanie rozkładu przestrzennego temperatury. Zakres: -100°C … +300°C. Metoda akredytowana przez PCA w zakresie -80°C … +190°C.

Badanie opiera się na bezpośrednim quasi-ciągłym pomiarze temperatury wykonywanym jednocześnie we wszystkich punktach charakterystycznych ocenianego obiektu.

A teraz ludzkim językiem …

Czym mierzymy?

Stosowany przez nas system pomiaru temperatury został zaprojektowany specjalnie do tego celu. Nie jest to standardowy termometr wielokanałowy i jedynie przystosowany do realizacji tego specyficznego zadania. Każdy system obsługuje do 19 czujników temperatury o małych rozmiarach i małej masie. W większości urządzeń czujniki są podwojone tak aby wyeliminować ryzyko awarii, uzyskanie niemiarodajnych wyników i w efekcie konieczność powtórzenia badania. Pomiary są wykonywane w programowanych odstępach czasu.

Gdzie mierzymy?

W każdym obiekcie można wskazać charakterystyczne płaszczyzny (np. półki). Zazwyczaj pomiar wykonywany jest na 1, 2 lub 3 płaszczyznach. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać badanie na większej ilości płaszczyzn.

Na każdej płaszczyźnie pomiar wykonywany jest w punktach charakterystycznych. Absolutne minimum to 4 naroża i środek geometryczny. Uważamy, że dla obiektu wypełnionego próbkami to za mało! My wykonujemy pomiar zawsze w 4 narożach, w środku geometrycznym oraz w 4 środkach boków. Razem w 9 punktach na płaszczyźnie. Jeżeli płaszczyzna jest duża, np. w chłodni dwudrzwiowej, to pomiar wykonujemy w 18 punktach na płaszczyźnie.

U góry kolejno pokazano możliwe typowe konfiguracje pomiarowe: 1×9, 2×9, 3×9 i 4×1×4

W przypadku obiektów małych lub obiektów o potwierdzonej równomierności możemy wykonać „minimalistyczny” pomiar przestrzenny w 9 punktach – 4 naroża płaszczyzny górnej, 4 naroża płaszczyzny dolnej, środek geometryczny obiektu. Koszt badania przestrzennego w 9 punktach jest identyczny jak koszt badania na dwóch płaszczyznach czyli w 18 punktach. Wybór należy do Klienta … my skłaniamy się do 18 punktów w cenie 9.

Jak długo mierzymy?

Krytycznym warunkiem prawidłowej oceny jest czas realizacji badania. Urządzenia do inkubacji są powolne, powrót do zadanej temperatury po zakłóceniu, np. otwarciu drzwi, wstawieniu wsadu o innej temperaturze może trwać od kilku minut do nawet kilku godzin. Ustalenie się stabilnego rozkładu trwa jeszcze dłużej. Nie ograniczamy czasu badania i monitorujemy temperaturę jeszcze przez kilkadziesiąt minut po jej ponownej stabilizacji. Na dowód w świadectwie zamieszczamy wykres dochodzenia do temperatury i stabilizacji jej rozkładu. Z doświadczenia wiemy, że pomiar krótszy niż 60 minut często jest niewiarygodny.

Ile pomiarów wykonujemy?

Przez czas trwania badania rejestrujemy od kilkuset do kilku tysięcy odczytów w każdym z badanych punktów. Gwarantuje to, że informacje wzięte do oceny nie są przypadkowymi liczbami i wiarygodnie charakteryzują pracę badanego obiektu.

Jak długo przeszkadzamy w pracy?

Mimo iż badanie pojedynczego obiektu trwa długo, to staramy się wykonać naszą pracę sprawnie i szybko. Dysponujemy wieloma zestawami pomiarowymi co pozwala nam na jednoczesne prowadzenie nawet kilkunastu badań. Naszym priorytetem są miarodajność i przydatność wyników ale tuż za nimi ważne są dla nas Państwa wygoda i komfort. Nasza praca, to oszczędność czasu i pracy Państwa pracowników.

Co raportujemy?

  • rozkład przestrzenny temperatury
  • rozkład przestrzenny temperatury względem punktu lub wartości odniesienia
  • czas dochodzenia do temperatury i rozkładu stabilnego
  • wykres pokazujący pracę obiektu w trakcie badania (temperatura średnia, minimalna i maksymalna w funkcji czasu)

Na specjalne życzenie możemy:

  • zamieszczać stwierdzenia zgodności
  • rejestrować i oceniać cykle temperatury
  • rejestrować i oceniać procesy długotrwałe, na przykład procesy dobowe lub dłuższe

INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej Polityka prywatności Rozumiem i akceptuję